Education

V mene španielskych lekárov a študentov medicíny z Poľska, o neuznaní poľskej lekárskej kvalifikácie zo strany španielskych orgánov podľa smernice 2005/36/ES

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľ petície sa sťažuje, že aj napriek bolonskému plánu, ktorý má zabezpečiť rovnaké a porovnateľné vzdelanie a odbornú prípravu v každom členskom štáte EÚ, španielske ministerstvo zdravotníctva systematicky zamieta všetky žiadosti o uznanie lekárskej kvalifikácie, ktorú španielski štátni príslušníci získali v Poľsku. Podľa predkladateľa petície to možno pripísať tomu, že španielske orgány stanovili dodatočné požiadavky, ktoré prekračujú minimálne normy stanovené v smernici 2005/36/ES. Tieto dodatočné požiadavky sú stanovené v delegovanom rozhodnutí Komisie (EÚ) 2019/608 zo 16. januára 2019, na základe ktorého musia všetci lekári, ktorí chcú vykonávať prax v Poľsku, okrem získania lekárskej kvalifikácie zároveň aj úspešne absolvovať vnútroštátnu skúšku LEK a postgraduálnu stáž (staż podyplomowy). Predkladateľ petície žiada EÚ, aby španielskym ministerstvám zdravotníctva a vzdelávania vysvetlila, ako majú všetky členské štáty EÚ vykonávať smernicu 2005/36/ES. Žiada tiež automatické uznávanie kvalifikácií bez dlhých prieťahov a byrokratických prekážok.

Link to the petition

Image with QR code