Education

от името на „Испански лекари и студенти по медицина от Полша“, относно непризнаването от испанските органи на полски медицински квалификации съгласно Директива 2005/36/ЕО

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Вносителят на петицията се оплаква, че независимо от Плана от Болоня, който има за цел да осигури равностойно и сравнимо образование и обучение във всяка държава — членка на ЕС, всички заявления за признаване на медицински квалификации, получени от испански граждани в Полша, се отхвърлят систематично от испанското Министерство на здравеопазването. Според вносителя на петицията това може да се дължи на допълнителните изисквания, определени от испанските органи над минималните стандарти, предвидени в Директива 2005/36/ЕО. Тези допълнителни изисквания са определени с Делегирано решение (ЕС) 2019/608 на Комисията от 16 януари 2019 г., в което се изисква всички лекари, които искат да практикуват в Полша, да преминат успешно държавния изпит LEK и следдипломен стаж („staz podyplomowy“) в допълнение към получената от тях медицинска квалификация. Вносителят на петицията призовава ЕС да обясни на испанските министерства на здравеопазването и образованието как Директива 2005/36/ЕО следва да се прилага от всички държави — членки на ЕС. Той също така иска автоматично признаване на квалификациите без големи забавяния и бюрократични пречки.

Link to the petition

Image with QR code