Health

Privind un plan de eliminare a contaminării cu lindan în Spania și în întreaga UE

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Petiționarul afirmă că lindanul este un pesticid periculos și persistent produs în mai multe locuri din Spania în anii '70 și '80, în special în Baracaldo (Vizcaya) și Sabiñánigo (Huesca). Petiționarul consideră că gestionarea deșeurilor de acest fel a fost neglijentă, ele răspândindu-se în diferite locuri din Spania, cu controale insuficiente, în special în zonele din jurul localităților unde a fost produs acest pesticid. În ciuda faptului că au trecut mai multe decenii de când a încetat să fie fabricat și utilizat, persistența sa ridicată face să fie prezent în continuare în sol și în apă. Petiționarul subliniază că această contaminare a afectat îndeosebi râul Gállego din Comunitatea Autonomă Aragón. Lindanul, poluant organic persistent, este interzis prin Convenția de la Stockholm și prin Regulamentul (CE) nr. 850/2004. Cu toate acestea, substanța continuă să se acumuleze și să persiste în mediu, iar mai multe studii științifice au arătat că și cantitățile mici reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, pentru animale și pentru ecosisteme. Petiționarul reclamă nivelurile ridicate de poluare cu lindan în anumite locuri din Spania, nu numai în Țara Bascilor și Aragon, ci și în Castilia și Leon, Castilia-La Mancha, Comunitatea Autonomă Madrid, Galicia, Catalonia și Andaluzia. Reziduurile acestui pesticid au fost identificate în toate aceste regiuni. Totuși, guvernul spaniol a luat măsuri insuficiente până în prezent pentru a remedia această situație. Petiționarul solicită Parlamentului European să depună eforturi în vederea desfășurării unei anchete amănunțite cu privire la această chestiune și să îndemne alte instituții europene să joace un rol activ pentru soluționarea acestei situații, care rămâne periculoasă pentru populație și mediu. Petiționarul consideră că este foarte important să se respecte legislația europeană în materie de protecție a mediului și Directiva europeană privind apa și să se implementeze un plan specific pentru eliminarea completă a reziduurilor de lindan, care persistă în multe locuri în Spania. Petiționarul solicită, de asemenea, promovarea unor acțiuni coordonate în cadrul instituțiilor comunitare prin intermediul unui plan cuprinzător de decontaminare a zonelor afectate de lindan, având în vedere existența unor situri contaminate în alte țări ale Uniunii Europene.

Link to the petition

Image with QR code