Health

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Peticijos pateikėjas teigia, kad lindanas yra pavojingas ir patvarus pesticidas, gamintas įvairiose Ispanijos vietose aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje., ypač Barakaldo (Biskaja) ir Sabinjanigo (Hueska) vietovėse. Peticijos pateikėjas mano, kad šių atliekų tvarkymas buvo aplaidus ir jos be tinkamos priežiūros buvo išbarstytos įvairiose Ispanijos vietose, ypač aplink savivaldybes, kur medžiaga buvo gaminama. Nepaisant to, kad nuo lindano gamybos ir naudojimo sustabdymo praėjo keli dešimtmečiai, dėl didelio patvarumo jo vis dar galima rasti dirvožemyje ir vandenyje. Peticijos pateikėjas nurodo, kad nuo šios taršos ypač nukentėjo Galjego upė Aragono autonominėje srityje. Lindanas, kaip patvarusis organinis teršalas, yra draudžiamas pagal Stokholmo konvenciją ir Reglamentą Nr. 850/2004. Tačiau ši medžiaga ir toliau kaupiasi ir išlieka aplinkoje, o keletas mokslinių tyrimų parodė, kad net ir nedideli jos kiekiai kelia grėsmę žmonių sveikatai, gyvūnams ir ekosistemoms. Peticijos pateikėjas skundžiasi dėl didelės lindano taršos kai kuriose Ispanijos vietose, ne tik Baskų krašte ir Aragone, bet ir Kastilijoje ir Leone, Kastilijoje-La Mančoje, Madrido autonominėje bendruomenėje, Galisijoje, Katalonijoje ir Andalūzijoje. Visuose paminėtuose regionuose rasta šio pesticido likučių. Nepaisant to, Ispanijos vyriausybė iki šiol beveik nieko nepadarė, kad ištaisytų šią padėtį. Peticijos pateikėjas prašo Europos Parlamento siekti, kad šis klausimas būtų nuodugniai išnagrinėtas, ir primygtinai raginti kitas Europos institucijas aktyviai dalyvauti sprendžiant šią problemą, kuri išlieka pavojinga žmonėms ir aplinkai. Peticijos pateikėjas mano, jog labai svarbu, kad būtų laikomasi Europos aplinkos apsaugos teisės aktų ir Europos vandens direktyvos ir kad būtų parengtas konkretus planas, kaip visiškai pašalinti daugelyje Ispanijos vietų teberandamas lindano atliekas. Peticijos pateikėjas taip pat ragina, atsižvelgiant į tai, kad užterštų teritorijų yra ir kitose Europos Sąjungos šalyse, skatinti koordinuotus veiksmus Bendrijos institucijose įgyvendinant išsamų lindano nukenksminimo planą.

Link to the petition

Image with QR code