Health

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľ petície uvádza, že lindán je nebezpečný a perzistentný pesticíd vyrábaný na rôznych miestach v Španielsku v 70. a 80. rokoch minulého storočia, najmä v meste Baracaldo (Vizcaya) a Sabiñánigo (Huesca). Predkladateľ petície zastáva názor, že nakladanie s týmto odpadom bolo nedbanlivé, že bol v Španielsku rozptýlený na rôznych miestach s nedostatočnou kontrolou, najmä v oblastiach v blízkosti obcí, kde vznikal. Napriek tomu, že od jeho výroby uplynulo niekoľko desaťročí a už sa nepoužíva, pre svoju vysokú perzistentnosť sa naďalej nachádza v pôde a vode. Predkladateľ petície poukazuje na to, že táto kontaminácia mala obzvlášť veľký vplyv na rieku Gállego v autonómnej oblasti Aragónsko. Lindán ako perzistentná organická znečisťujúca látka bol zakázaný Štokholmským dohovorom, ako aj nariadením 850/2004. Táto látka sa však naďalej kumuluje a zotrváva v životnom prostredí, pričom viaceré vedecké štúdie ukázali, že aj malé množstvá sú hrozbou pre ľudské zdravie, zvieratá a ekosystémy. Predkladateľ petície sa sťažuje na vysoké úrovne znečistenia lindánom v niektorých miestach v Španielsku, nielen v Baskicku a Aragónsku, ale aj v autonómnej oblasti Kastília-La Mancha, autonómnom spoločenstve Madrid, Galícii, Katalánsku a Andalúzii. Rezíduá tohto pesticídu sa zistili vo všetkých týchto regiónoch. Napriek tomu španielska vláda na nápravu tejto situácie doteraz neurobila takmer nič. Predkladateľ petície vyzýva Európsky parlament, aby požadoval dôkladné vyšetrenie tejto záležitosti a aby naliehal na iné európske inštitúcie, aby aktívne pomohli riešiť túto situáciu, ktorá ostáva nebezpečná pre ľudí a životné prostredie. Predkladateľ petície sa domnieva, že je veľmi dôležité, aby sa dodržiavali európske právne predpisy v oblasti ochrany životného prostredia a európska smernica o vode, a aby sa zaviedol osobitný plán úplného odstránenia lindánu, ktorý zostáva na mnohých miestach v Španielsku. Predkladateľ petície tiež žiada, aby sa v rámci inštitúcií Spoločenstva podporila koordinovaná činnosť na základe komplexného plánu na dekontamináciu lindánu vzhľadom na existenciu kontaminovaných miest v iných krajinách Európskej únie.

Link to the petition

Image with QR code