Health

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Lūgumraksta iesniedzējs apgalvo, ka lindāns ir bīstams un noturīgs pesticīds, ko ražoja dažādās vietās Spānijā 70. un 80. gados, jo īpaši Baracaldo (Vizcaya) un Sabiñánigo (Huesca). Lūgumraksta iesniedzējs uzskata, ka šo atkritumu apsaimniekošana bija nolaidīga, izkaisot tos dažādās vietās Spānijā un nenodrošinot pietiekamu kontroli, jo īpaši teritorijās ap pašvaldībām, kur tie tika ražoti. Neraugoties uz to, ka kopš ražošanas un izmantošanas pārtraukšanas ir pagājušas vairākas desmitgades, šīs vielas augstā noturība nodrošina tās pastāvīgu klātbūtni augsnē un ūdenī. Lūgumraksta iesniedzējs norāda, ka šis piesārņojums īpaši skāra Galjego upi Aragonas autonomajā apgabalā. Lindāns ir noturīga, organiska, kaitīga viela, kas ir aizliegta ar Stokholmas konvenciju un Regulu Nr. 850/2004. Tomēr šī viela turpina uzkrāties un saglabājas vidē, kamēr vairākos zinātniskos pētījumos ir pierādīts, ka pat nelieli daudzumi apdraud cilvēku veselību, dzīvniekus un ekosistēmas. Lūgumraksta iesniedzējs sūdzas par augstu lindāna piesārņojuma līmeni dažās vietās Spānijā, ne tikai Basku zemē un Aragonā, bet arī Kastīlijā un Leonā, Kastīlijā-Lamančā, Madrides autonomajā apgabalā, Galisijā, Katalonijā un Andalūzijā. Šā pesticīda atliekas ir konstatētas visos šajos reģionos. Neraugoties uz to, Spānijas valdība līdz šim nav neko darījusi, lai labotu šo situāciju. Lūgumraksta iesniedzējs aicina Eiropas Parlamentu pieprasīt rūpīgu izmeklēšanu par šo jautājumu un mudināt citas Eiropas iestādes aktīvi piedalīties šīs situācijas risināšanā, kas joprojām ir bīstama cilvēkiem un videi. Lūgumraksta iesniedzējs uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai tiktu ievēroti Eiropas vides aizsardzības tiesību akti un Eiropas Ūdens direktīva un lai tiktu izstrādāts īpašs plāns to lindāna atkritumu pilnīgai likvidēšanai, kas joprojām ir daudzviet Spānijā. Lūgumraksta iesniedzējs arī aicina veicināt saskaņotu rīcību Kopienas iestādēs, izstrādājot visaptverošu plānu attīrīšanai no lindāna, ņemot vērā piesārņotās vietas citās Eiropas Savienības valstīs.

Link to the petition

Image with QR code