O tome da umirovljenici koji su nizozemski državljani, a koji imaju prebivalište u Danskoj, plaćaju dvostruki doprinos zdravstvenom sustavu

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositelj predstavke ističe da kao umirovljeni građanin EU-a koji ima nizozemsko državljanstvo i prebivalište u Danskoj plaća dvostruki doprinos zdravstvenom sustavu. S jedne strane, Nizozemska Danskoj podmiruje cjelokupan iznos medicinskih troškova za nizozemske državljane. Nizozemska svojim državljanima naplaćuje poseban doprinos za te potrebe. S druge strane, državljanin EU-a s prebivalištem u Danskoj plaća doprinose za zdravstvo u toj zemlji u okviru danskog poreznog sustava. Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između tih dviju država nije primjenjiv u tom slučaju jer se primjenjuje samo na nizozemske poreze na plaće i dohodak, a doprinos koji se nizozemskim vlastima plaća u okviru zdravstvenog osiguranja ne smatra se porezom. Prema mišljenju podnositelja predstavke, to plaćanje neizravnog dvostrukog doprinosa prepreka je slobodnom kretanju osoba u EU-u.

Link to the petition

Image with QR code