O diskriminácii pri uplatňovaní práva na procesné odškodnenie v súdnom konaní v Belgicku

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľ petície uvádza, že podľa belgického procesného práva je neúspešný účastník konania povinný nahradiť úspešnému trovy konania. Naproti tomu strana, ktorá sa na právnika nechce alebo nemôže obrátiť, nemá možnosť získať náhradu trov konania ani vtedy, ak so žalobou uspeje. Takáto strana bez pomoci právnika však môže byť v prípade súdnej prehry nútená zaplatiť trovy konania úspešnej strane. Predkladateľ petície považuje toto pravidlo za diskriminačné a porušenie Charty základných práv EÚ vrátane článku 20 (Rovnosť pred zákonom) a článku 47 (Právo na účinný prostriedok nápravy a spravodlivý proces). Ďalej sa domnieva, že toto pravidlo bráni prístupu k spravodlivosti tým, ktorí majú obmedzené finančné prostriedky, pretože už to, že si nemôžu dovoliť právnika, ich stavia pred súdom do nevýhody. Predkladateľ petície vyzýva Európsky parlament, aby v tejto veci pomohol s cieľom zvýšiť informovanosť belgických orgánov o tomto porušovaní pravidiel EÚ.

Link to the petition

Image with QR code