Construction

εξ ονόματος της ένωσης Palmaria-APS, φέρουσα άλλες 4 υπογραφές, κατά της έγκρισης σχεδίου δράσης για την ανάπλαση της νήσου Palmaria

Petitioner
4 supporters 4 in European Union

Collection finished

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Οι αναφέροντες αντιτίθενται στη διαδικασία έγκρισης σχεδίου δράσης («ρυθμιστικό σχέδιο») στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ κρατικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών για την αναζωογόνηση και ανάπλαση της νήσου Palmaria (κόλπος La Spezia). Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι: α) τόσο το χερσαίο όσο και το θαλάσσιο τμήμα της νήσου αποτελεί μέρος του περιφερειακού φυσικού πάρκου Portovenere (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000)· β) ο οικότοπος και ορισμένα είδη ενδημικής χλωρίδας εμπίπτουν στην προστασία της οδηγίας για τους οικοτόπους (92/43/ΕΚ)· γ) το ρυθμιστικό σχέδιο συγκαλύπτει ένα γενικό σχέδιο που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών και να διαταράξει τον υφιστάμενο χαρακτήρα της νήσου, η οποία προσελκύει κυρίως ημερήσιους εκδρομητές και λάτρες του πολιτισμού και διαθέτει πολύ μικρή οικιστική ζώνη. Στόχος τούτου είναι να αποφευχθεί η υποβολή της αστικής ανάπλασης της νήσου Palmaria σε στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση (ΣΠΕ), και δη σε συζήτηση και δημόσια διαβούλευση (σύμφωνα με την οδηγία 2001/42/ΕΚ). Ειδικότερα, οι αναφέροντες κρίνουν ότι η νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ (απόφαση της 7.6.2018 στην υπόθεση C160-17) μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του εν λόγω ρυθμιστικού σχεδίου όσον αφορά την ανάπλαση της νήσου Palmaria. Τέλος, οι αναφέροντες επισημαίνουν ότι οι εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλαν διάφορες ενώσεις κατά τη διάρκεια σταδίου όπου ήταν δυνατή η συμμετοχή του κοινού, πριν από τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού σχεδίου, όχι μόνο δεν συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο, αλλά δεν ελήφθησαν καν υπόψη στην τεχνική και αιτιολογική έκθεση. Κρίνουν, επομένως, ότι έχει παραβιαστεί και η ενωσιακή νομοθεσία για τη συμμετοχή του κοινού (οδηγία 2003/35/ΕΚ). Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η αναφέρουσα ζητεί να κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει.

Link to the petition

Image with QR code