Construction

W imieniu stowarzyszenia Palmaria-APS, z 4 podpisami, w sprawie sprzeciwu wobec przyjęcia planu działania na rzecz rewitalizacji wyspy Palmaria

Petitioner
4 supporters 4 in European Union

Collection finished

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję sprzeciwiają się procedurze zatwierdzenia planu działania („plan główny”) w ramach konsultacji między organami państwowymi, regionalnymi i lokalnymi dotyczącego rewitalizacji wyspy Palmaria (zatoka La Spezia). W związku z tym zwracają uwagę na następujące kwestie: a) wyspa jest częścią regionalnego parku przyrody Portovenere, zarówno w części lądowej, jak i morskiej (należy do sieci Natura 2000); b) siedlisko i niektóre gatunki roślin endemicznych podlegają ochronie na mocy dyrektywy siedliskowej (92/43/WE); c) w planie głównym ukryto ogólny plan, który otworzyłby wyspę dla dużej liczby ekskluzywnych hoteli i obiektów mieszkalnych oraz zakłóciłby obecne przeznaczenie wyspy, odwiedzanej głównie przez osoby odbywające jednodniowe wycieczki i miłośników kultury, a na wyspie jest bardzo mały obszar mieszkalny. Takie działanie ma na celu uniknięcie konieczności poddania rewitalizacji obszarów miejskich wyspy Palmaria strategicznej ocenie oddziaływania na środowisko, nie wspominając już o debacie i udziale społeczeństwa (zgodnie z dyrektywą 2001/42 /WE). W szczególności składający petycję uważają, że orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości UE (wyrok z 7/6/18 w sprawie C160-17) można również zastosować w przypadku omawianego planu głównego w odniesieniu do rewitalizacji wyspy Palmaria. Na koniec składający petycję stwierdzają, że alternatywne propozycje różnych stowarzyszeń przedstawione na etapie, w którym społeczeństwo mogło uczestniczyć, przed określeniem planu głównego, nie tylko nie zostały wzięte pod uwagę w tym planie, ale nie uwzględniono ich w sprawozdaniu technicznym i wyjaśniającym. Uważają zatem, że naruszono również prawodawstwo UE dotyczące udziału społeczeństwa (dyrektywa 2003/35/WE). Z powyższych powodów składająca petycję wzywa do wszczęcia postępowania w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego

Link to the petition

Image with QR code