openPetition wird europäisch. Wenn Sie uns bei der Übersetzung der Plattform von Deutsch nach Deutsch helfen wollen, schreiben Sie uns.
Bild zur Petition mit dem Thema: Diversitatea semintelor în pericol! NU vrem o lege europeanã în beneficiul industriei de seminte! Diversitatea semintelor în pericol! NU vrem o lege europeanã în beneficiul industriei de seminte!
  • Von: Andreas Riekeberg, Campaign for Seed-Sovereignty mehr
  • An: Mitglieder der Kommission, des Parlamentes ...
  • Region: Europäische Union mehr
    Kategorie: Verbraucherschutz mehr
  • Status: Die Petition ist bereit zur Übergabe
    Sprache: Rumänisch
  • Sammlung beendet
  • 147.461 Unterstützende
    Sammelziel erreicht.

-

Stimaţi membri ai Comisiei, Stimaţi membri ai Parlamentului, Stimaţi membri ai Consiliului,

O nouã legislaţie privind seminţele este în lucru la Bruxelles. Dacã planurile Directoratului General pentru Sãnãtate şi Consumatori devin realitate, sute de mii de varietãţi de fructe, legume şi cereale vor dispãrea de pe piaţã. Toate aceste varietãţi diverse ar urma sã fie împiedicate de birocraţie, în timp ce puterea agriculturii industriale va creşte.

Versiunile actuale disponibile ale proiectului de lege promoveazã concentrarea pieţei de seminţe doar în mâinile unui numãr restrâns de corporaţii. Acest lucru este inacceptabil. O nouã legislaţie privind seminţele ar trebui sã permitã diversitatea seminţelor, potrivite pentru agricultura la scarã micã şi pentru inovarea în agricultura ecologicã. Seminţele trebuie sã fie disponibile nu doar în bãncile de gene, dar şi pe piaţa liberã, fãrã nicio restricţie birocraticã.

În acest sens, vrem: NU înregistrãrii obligatorii a seminţelor! Mai mult, criteriile curente de înregistrare a varietãţilor trebuie reduse în cazul varietãţilor destinate agriculturii organice în virtutea diversitãţii sale. Agricultura trebuie sã poatã rãmâne adaptabilã la schimbãrile climatice, la noii paraziţi sau boli care se dezvoltã, precum şi la noile metode de lucru prietenoase cu mediul.

Niciuna dintre legile europene existente privind seminţele sau propunerea de lege actualã nu au în vedere aceste cerinţe. Aceste legi pun în pericol atât diversitatea seminţelor, cât şi patrimoniul nostru agricultural comun. Aceste legi ameninţã sistemul alimentar sustenabil şi sãnãtos. Ele existã doar pentru a servi intereselor industriei agrochimice.

Vã solicitãm dumneavoastrã, membrilor Comisiei, Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene, sã respingeţi orice propunere care nu îndeplineşte cerinţele menţionate mai sus! Nu dorim distrugerea diversitãţii din agriculturã şi horticulturã în Europa!

Pentru mai multe informaţii, vã rugãm accesaţi: - Campania pentru Suveranitate Alimentarã: www.seed-sovereignty.org - Blogul lui Patrick Wiebe: www.bifurcatedcarrots.eu/

Begründung:

Argumente:

Legislaţia europeanã actualã privind seminţele îşi are originea în vremea când protejarea mediului, a naturii şi diversitatea biologicã erau subestimate. Numeroase întreprinderi de ameliorarea plantelor au adus atunci pe piaţã o diversitate de varietãţi. Cele mai multe dintre acestea au putut fi reînsãmânţate dupã recoltã, o tehnicã prezentã şi practicatã de mii de ani, de-a lungul istoriei agriculturii.

În anii 1980, s-au dezvoltat doi noi termeni care sã defineascã ceea ce pânã atunci era o practicã comunã: primul, “drepturile ţãranilorµ şi, al doilea, varietãţi “cu polenizare liberãµ (seminţele din care se produce aceeaşi varietate în cazul în care nu se încrucişeazã cu o varietate similarã). Acest lucru s-a întâmplat din cauza schimbãrii dramatice a pieţei de seminţe. Astãzi, cele mai mari zece companii dominã trei pãtrimi din piaţa globalã de seminţe, mai mult de jumãtate din piaţa globalã provenind de la industria agrochimicã.

Majoritatea varietãţilor sunt subiectul unor restricţii tehnice şi legale care submineazã recultivarea seminţei pãstrate şi multiplicate de ţãrani. A fost introdus astfel acordul oficial, necesar pentru ca o sãmânţã sã intre pe piaţã, criteriile fiind adaptate pentru varietãţile industriale. Productivitatea şi populaţia globalã în creştere au fost folosite drept argumente pentru aceste mãsuri. Totuşi, Raportul multilateral întocmit de Evaluarea Internaţionalã de Stiinţe Agricole şi Tehnologice pentru Dezvoltare (IAASTD) ilustreazã instabilitatea acestei abordãri.

Diversitatea recoltelor a dispãrut masiv de pe piaţã. Acest lucru afecteazã diversitatea varietãţilor neînregistrate, care, în prezent, sunt schimbate sau comercializate de cetãţeni europeni îndrãzneţi fãrã nicio înregistrare. Astãzi, ne bazãm numai pe experienţa şi expertiza valoroasã a acestor oameni. Ar trebui sã încurajãm creşterea numãrului lor, şi nu doar ca hobby, ci şi ca mod de a trãi.

Un aspect secundar important este faptul cã în agricultura ecologicã, datoritã diversitãţii sale, nu au fost reproduse anumite varietãţi în mod special. Totuşi, agricultura organicã are nevoie de plante puternice fãrã intervenţia pesticidelor. Acest lucru este posibil numai cu o rezervã de gene naturale, larg rãspânditã. Varietãţile acestea sunt, în genere, considerate ca fiind inacceptabile pentru înregistrare sub criteriile actuale ale întregistrãrii seminţelor.

Im Namen aller Unterzeichner/innen.

Wolfenbüttel, 04 May 2013 (aktiv bis 03 Nov 2013)

Neuigkeiten

Dear supporters of our petition, the EU-Parliament published the results of yesterdays votings on the Commissions proposal for a seed regulation, and other topics. The correct numbers are as following: voting 6 on the Commissions proposal: 15 ...

>>> Zu den Neuigkeiten

Debatte zur Petition

PRO: pro si atat!

Noch kein CONTRA Argument.
>>> Schreiben Sie das erste CONTRA-Petition Argument

Unterstützer nach Länder