Animal rights

Za svaz italských zemědělců „Unione Coltivatori Diretti“ – oblast Piedimonte Matese a za svaz italských zemědělských pachtýřů „Unione Italiana Mezzadri – Coltivatori Diretti“ – oblast Matese se dvěma podpisy ve věci údajného porušování právních předpisů EU v oblasti provádění testů na zdraví zvířat, jehož se má dopouštět region Kampánie spolu s italským ministerstvem zdravotnictví a jež má dopad na obchod se skotem a prasaty uvnitř Společenství

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatel petice informuje o údajném porušování nařízení (ES) č. 1226/2002, k němuž dochází v důsledku „Mimořádného plánu pro kontrolu infekčních chorob u středozemního (italského) buvola“, který v roce 2019 přijal region Kampánie spolu s italským ministerstvem zdravotnictví. Nařízení (ES) č. 1226/2002 stanoví pravidla, kterými se řídí metody pro odhalování patogenu způsobujícího tuberkulózu skotu, přičemž úředně stanoveným testem je intradermální tuberkulinace, která se dělí na jednorázovou intradermální tuberkulinaci a simultánní intradermální tuberkulinaci. Předkladatel upozorňuje, že podle právních předpisů EU jsou tyto diagnostické testy nutné k tomu, aby mohl být podnik chovající hospodářská zvířata prohlášen za „prostý tuberkulózy“ a aby si mohl tento status udržet. Podle předkladatele zavádí výše uvedený regionální plán provádění diagnostického testu zvaného „test na interferon gama“ v podnicích chovajících hospodářská zvířata, které jsou „tuberkulózy prosté“. V podnicích s tímto statusem však podle nařízení (ES) č. 1226/2002 tento test prováděn být nemusí a podle všeho vedl k neodůvodněnému utrácení zvířat, jež měla pozitivní výsledek jen u prvního z výše uvedených testů. Předkladatel je toho názoru, že toto opatření je rovněž v rozporu s článkem 35 nařízení (EU) 2017/625 o právu chovatelů požádat o oponentní odborné stanovisko. Předkladatel na závěr žádá Evropský parlament o pomoc s cílem dosáhnout toho, aby bylo napadené opatření prohlášeno za protiprávní.

Link to the petition

Image with QR code