Animal rights

от името на италианския съюз на земеделските производители „Unione Coltivatori Diretti“ - район „Пиедимонте Матезе“ и на италианския съюз на изполичарите „Unione Italiana Mezzadri - Coltivatori Diretti“ - район Матезе, подкрепена от два подписа, относно предполагаемото нарушение от региона Кампания, съвместно с италианското Министерство на здравеопазването, на законодателството на ЕС относно изследванията на здравето на животните, засягащи вътреобщностната търговия с говеда и свине

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Вносителят на петицията съобщава за предполагаемо нарушение на Регламент (ЕО) № 1226/2002 от „Извънреден план за контрол на инфекциозните заболявания в италианския средиземноморски бивол“, приет през 2019 г. от регион Кампания съвместно с италианското Министерство на здравеопазването. Регламент (ЕО) № 1226/2002 установява правила, уреждащи методите за идентифициране на патогена, причиняващ туберкулозата по говедата, като предвижда, че официалното изследване е „интрадермален туберкулинов тест“, който се дели на единични изследвания и сравнителни изследвания. Вносителят на петицията изтъква, че съгласно законодателството на ЕС тези диагностични изследвания трябва да се извършват, за да може животновъдната ферма да бъде призната за ферма без туберкулоза и за да може да запази този статут. Според вносителя на петицията гореспоменатият регионален план е въвел диагностично изследване в животновъдните ферми без туберкулоза, наречено „гама интерферон“ тест. Съгласно Регламент (ЕО) № 1226/2002 не е необходимо да се прави това изследване в стопанства без туберкулоза и очевидно то е довело до необосновано избиване на животни, които са дали положителни проби само при първото от гореспоменатите изследвания. Вносителят на петицията твърди, че подобна мярка е в нарушение и на член 35 от Регламент (ЕС) 2017/625 относно правото на животновъдите да изискват контраекспертиза. В заключение, вносителят на петицията търси съдействието на Европейския парламент с оглед установяване и обявяване на незаконосъобразността на оспорваната мярка.

Link to the petition

Image with QR code