Migration

W sprawie wdrożenia w Irlandii dyrektywy 2004/38/WE dotyczącej swobodnego przemieszczania się

Nial Pickering
  1. Launched October 2019

Składający petycję wyraża ubolewanie z powodu niezgodnego – według niego – wdrożenia w Irlandii dyrektywy 2004/38/WE w sprawie prawa obywateli Unii i członków ich rodzin do swobodnego przemieszczania się i pobytu na terytorium państw członkowskich. Składający petycję, obywatel brytyjski, który wraz z żoną Wietnamką i córką posiadającą podwójne obywatelstwo mieszka w Turcji, twierdzi, że władze Irlandii odmówiły wydania wizy jego żonie w związku z podejrzeniem o obejście krajowych przepisów imigracyjnych. Zdaniem składającego petycję taka odmowa narusza jego prawo do swobodnego przemieszczania się i prawo do życia rodzinnego.

Thank you for your support, Nial Pickering