W sprawie unijnych przedsiębiorstw spoza strefy euro płacących podatki we Francji oraz wykładni rozporządzenia (UE) nr 260/2012

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję odnotowała rozbieżne interpretacje rozporządzenia (UE) nr 260/2012 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 14 marca 2012 r. ustanawiającego wymogi techniczne i handlowe w odniesieniu do poleceń przelewu i poleceń zapłaty w euro oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 924/2009 we Francji i w Polsce. Według francuskiego urzędu podatkowego dla spółek zagranicznych (SIEE) od dnia 1 listopada 2016 r. wszystkie polskie banki są zobowiązane do oferowania klientom usług SEPA B2B (metoda automatycznej płatności wykorzystywana do płatności jednorazowych lub wielokrotnych faktur wierzycielom, których dłużnicy są profesjonalistami). Oznacza to, że polskie przedsiębiorstwa podlegające opodatkowaniu we Francji i podlegające VAT będą karane od 1 lutego 2018 r., czyli od dnia, od którego francuskie organy podatkowe postanowiły zastosować kary wobec wszystkich przedsiębiorstw niepłacących podatków za pośrednictwem tego mechanizmu. Zgodnie z Narodowym Bankiem Polskim art. 3 ust. 2 rozporządzenia nie ma zastosowania do wszystkich dostawców usług płatniczych; obecnie usługę tę oferują tylko cztery polskie banki, ponieważ nie wszystkie mają możliwości techniczne pozwalające spełnić wymogi władz francuskich. Składająca petycję chciałaby się dowiedzieć, która z wykładni rozporządzenia (UE) nr 260/2012 – francuska czy polska – jest prawidłowa.

Link to the petition

Image with QR code