W imieniu Komitetu Parco Montemacello Mora Vara, ze 108 podpisami, w sprawie likwidacji regionalnego rezerwatu przyrody w ramach sieci Natura 2000

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję twierdzi, że niektóre obszary w Parco Montemalo Magra Vara, ustanowione w 1995 r., uznaje się za specjalne obszary ochrony (SOO) (w ramach sieci Natura 2000 zgodnie z dyrektywą 92/43/EWG) i są one zarządzane przez dyrekcję parku. Regionalny projekt ustawy grozi likwidacją dyrekcji parku i przywróceniem uprawnień do gospodarowania przestrzennego gminom, które leżą w jego granicach. Naraża to różnorodność biologiczną terenów chronionych na zagrożenia hydrogeologiczne lub szkodliwą działalność człowieka, czego nie da się pogodzić z ochroną krajobrazu. Wśród niebezpiecznych praktyk znajdują się pogłębianie dna rzeki, nielegalne składowanie odpadów, nielegalne budowy, eutrofizacja lub prace hydrauliczne, które wpływają na środowisko wodne i jego roślinność. Zdaniem składającego petycję po potencjalnej likwidacji dyrekcji parku, a także z powodu chronicznych braków kadrowych w policji i wśród leśników powstaje ryzyko osłabienia zarówno procedur administracyjnych, jak i weryfikacji zgodności z konkretnymi przepisami dotyczącymi parku (plan parku). W związku z tym autorzy petycji uważają, że zdeklasyfikowanie terenu mającego znaczenie dla Wspólnoty może nastąpić tylko pod warunkiem spełnienia określonych warunków prawnych i po przeprowadzeniu postępowania przewidzianego w art. 9 dyrektywy 92/43/EWG.

Link to the petition

Image with QR code