Administration

Ve věci lepší ochrany základních práv v souvislosti s evropskými předávacími příkazy

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podle názoru předkladatele je ve stávajícím návrhu týkajícím se evropských předávacích příkazů (COM(2018) 0225) opomenuta ochrana základních práv. Předkladatel tvrdí, že žádající stát obdrží elektronické důkazy bez účasti vnitrostátních soudů a že návrh ponechává jednotlivcům příliš malý prostor na to, aby se mohli bránit, kdežto soukromé firmy získávají příliš mnoho pravomocí. Předkladatel požaduje vylepšení předávacích příkazů z hlediska ochrany údajů, ochrany základních práv a ochrany občanů EU před špehováním. Uvádí řadu konkrétních návrhů na zlepšení navrhovaného nařízení, včetně zabránění tomu, aby byly nezákonně získané důkazy použity při vyšetřování nebo u soudu. Podle předkladatele by měli být přímo informováni poskytovatelé služeb, důkazy by měly být uchovávány na základě metody „rychlého zmrazení“ a poskytnutí údajů by mělo být možné pouze na příkaz soudu v žádajícím a přijímajícím členském státě. Předkladatel má za to, že členský stát dotčeného jednotlivce by měl mít právo veta. Je toho názoru, že v případě nevhodného použití by měly nést společnou odpovědnost žádající i přijímající stát a že osoby vázané profesním tajemstvím by měly být chráněny prostřednictvím dvojího soudního přezkumu. Předkladatel prosazuje, aby byla dotčená osoba informována o poskytnutí údajů a o možných právních krocích a aby byly údaje poskytovány pouze v souvislosti se závažnou trestnou činností.

Link to the petition

Image with QR code