Administration

Alapvető jogok védelmének javításáról a közlésre kötelező európai határozatok keretében

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtójának véleménye szerint a közlésre kötelező európai határozatokra vonatkozó jelenlegi javaslat (COM(2018)0225) figyelmen kívül hagyta az alapvető jogok védelmét. A petíció benyújtója azt állítja, hogy a megkereső tagállam a nemzeti bíróságok bevonása nélkül kapna elektronikus bizonyítékot; azt állítja, hogy a javaslat szerint túl kevés lehetőség áll az egyének rendelkezésére, hogy megvédjék magukat, és a magáncégek túl sok hatáskört kapnának. A petíció benyújtója kéri, hogy az adatvédelem, az alapvető jogok védelme és az uniós polgárok kémkedéstől való védelme tekintetében javítsák a közlésre kötelező európai határozatokat. A petíció benyújtója számos konkrét javaslatot tett a javasolt rendelet javítására, többek között annak megakadályozására, hogy a jogellenesen megszerzett bizonyítékokat nyomozás során vagy bíróság előtt felhasználhassák. A petíció benyújtója szerint közvetlen jelentéstételnek kellene működnie a szolgáltatók felé, a bizonyítékokat a „gyors befagyasztási eljárás” alapján kellene tárolni, és csak a megkereső és a fogadó tagállamban hozott bírósági végzés alapján kellene, hogy lehetséges legyen az adatközlés. A petíció benyújtója úgy véli, hogy az érintett személy tagállamának vétójoggal kellene rendelkeznie. Úgy véli, hogy nem megfelelő felhasználás esetén a megkereső és a fogadó államnak együttesen kell felelnie, és a szakmai titoktartás hatálya alá tartozó személyeket kettős bírósági felülvizsgálatnak kell védenie. A petíció benyújtója szerint az érintett személyt tájékoztatni kellene az adatközlésről és a lehetséges jogorvoslati eljárásokról, továbbá adatokat csak súlyos bűncselekményekkel kapcsolatban kellene közölni.

Link to the petition

Image with QR code