Administration

относно подобряването на защитата на основните права съгласно европейската заповед за предоставяне

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

По мнение на вносителя на петицията защитата на основните права е пренебрегната в настоящото предложение за европейска заповед за предоставяне (COM(2018)0225). Вносителят на петицията твърди, че страната, отправила искане, ще получава електронни доказателства без участието на националните съдилища; той твърди, че според предложението има твърде малко възможности за защита на хората и частните дружества ще получат твърде много правомощия. Вносителят на петицията иска да бъдат направени подобрения в заповедите за предоставяне по отношение защитата на данни, защитата на основните права и защитата на гражданите на ЕС от шпиониране. Вносителят на петицията прави редица конкретни предложения за подобрения на предложения регламент, включително предотвратяване използването на незаконно придобити доказателства при разследване или в съда. Според вносителя на петицията трябва да има директно докладване на доставчиците на услуги, доказателствата трябва да се съхраняват въз основа на метода „дълбоко замразяване“ и трябва да бъде възможно да се предоставят данни само в отговор на съдебно разпореждане в държавите, отравящи искане или получаващи съответната информация. Вносителят на петицията счита, че държавата членка на заинтересованото лице трябва да има право на вето. Той счита, че в случай на неправилна употреба държавите, отправящи искане или получаващи информация, трябва да носят солидарна отговорност и че лицата, обвързани с професионалната тайна, следва за бъдат защитени, чрез двоен съдебен контрол. Вносителят на петицията твърди, че заинтересованото лице трябва да бъде информирано за предоставянето на данни и за възможно прибягване до съдебни действия, както и че тези данни трябва да се предоставят само във връзка със сериозни престъпления.

Link to the petition

Image with QR code