Administration

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding
This petition is also available in English .

Petition is addressed to: Petitionsausschuss des Europäischen Parlaments

Po mnenju vlagatelja peticije v sedanjem predlogu za evropske naloge za predložitev dokazov (COM(2018)0225) varstvo temeljnih pravic ni upoštevano. Vlagatelj peticije trdi, da naj bi država, ki predloži zahtevo, prejela elektronske dokaze brez vključitve nacionalnih sodišč; trdi, da glede na predlog posamezniki nimajo veliko možnosti, da bi se branili, zasebna podjetja pa bi imela prevelika pooblastila. Poziva k izboljšavam evropskih nalogov za predložitev dokazov, kar zadeva varstvo podatkov, varstvo temeljnih pravic in zaščito državljanov EU pred vohunjenjem za njimi. Navedel je več konkretnih predlogov za izboljšave predlagane uredbe, vključno s prepovedjo uporabe nezakonito pridobljenih dokazov v preiskavi ali na sodišču. Vlagatelj peticije meni, da bi bilo treba neposredno poročati ponudnikom storitev, dokaze bi bilo treba shranjevati z metodo tako imenovane hitre zamrznitve („quick freeze“) in da bi bilo treba zagotoviti, da se podatki predložijo samo na podlagi sodne odločbe v državi, ki predloži zahtevo, in državi prejemnici. Meni, da bi morala imeti država članica zadevnega posameznika pravico veta. Po njegovem mnenju bi morali biti v primeru nepravilne uporabe država, ki predloži zahtevo, in država prejemnica skupno odgovorni, osebe, ki jih zavezuje poklicna skrivnost, pa zaščitene z dvojnim sodnim nadzorom. Vlagatelj peticije trdi, da bi morala biti zadevna oseba obveščena o predložitvi dokazov in pravnih postopkih, ki jih ima na voljo, ter da bi morala biti predložitev podatkov dovoljena le v povezavi s hudimi kaznivimi dejanji.

Link to the petition

Image with QR code