Administration

O poboljšanju zaštite temeljnih prava u skladu s europskim nalozima za dostavljanje

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Prema mišljenju podnositelja predstavke, zaštita temeljnih prava zanemarena je u trenutačnom prijedlogu za europske naloge za dostavljanje (COM(2018) 225). Podnositelj predstavke misli da bi se državi tražiteljici pružali elektronički dokazi bez uključivanja nacionalnih sudova; tvrdi da prijedlog pojedincu ostavlja premalo prostora za obranu, a privatnim poduzećima dalo bi se previše ovlasti. Podnositelj predstavke zahtijeva poboljšanja naloga za dostavljanje u pogledu zaštite podataka, zaštite temeljnih prava i zaštite građana EU-a od špijuniranja. Podnositelj predstavke iznio je niz konkretnih prijedloga za poboljšanje predložene uredbe, uključujući sprječavanje uporabe nezakonito pribavljenih dokaza u istrazi ili na sudu. Prema podnositelju predstavke trebalo bi postojati izravno odgovaranje pružateljima usluge, dokazi bi se trebali pohranjivati na temelju metode „brzog zamrzavanja”, a podatke bi se trebalo moći dostaviti samo odgovaranjem na sudski nalog u državama tražiteljicama i primateljicama. Podnositelj predstavke smatra da bi država članica pojedinca o kojemu je riječ trebala imati pravo na veto. Smatra da bi u slučaju nepropisne uporabe država tražiteljica i primateljica trebale snositi zajedničku odgovornost, a osobe obvezane profesionalnom tajnom trebale bi biti zaštićene dvostrukim sudskim preispitivanjem. Podnositelj predstavke smatra da bi osoba o kojoj je riječ trebala biti obaviještena o dostavljanju podataka i o mogućnosti poduzimanja pravnih mjera te da bi se podaci trebali dostavljati samo u vezi s teškim kaznenim djelima.

Link to the petition

Image with QR code