Education

Skupaj s 34.000 podpisi, o zaščiti in ohranitvi lužiške srbščine v lužiški regiji (zvezna dežela Brandenburg) ,

Petitioner
4 supporters 4 in European Union

Collection finished

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Vlagateljica peticije izraža nestrinjanje z načrti brandenburške deželne vlade za spremembe učnega načrta v državnih šolah, ki bi resno ogrozile uporabo dolnjelužiške srbščine/vendščine kot jezika, v katerem poteka pouk. Trdi, da je dolnjelužiška srbščina/vendščina eden od najbolj ogroženih jezikov v Evropi. Vlagateljica peticije se želi prepričati, ali so načrti brandenburške deželne vlade v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah in prepovedjo diskriminacije. Poleg tega trdi, da ni uresničljivega načrta za prihodnost lužiške regije po postopni opustitvi dejavnosti pridobivanja lignita, zaradi česar imajo mladi omejene zaposlitvene možnosti, kar jim otežuje, da bi dejavno prispevali k ohranitvi in varstvu lužiškosrbskega jezika in identitete.

Link to the petition

Image with QR code