Education

S 34 000 priloženih potpisa, o zaštiti i očuvanju lužičkosrpskog jezika na području Lužice u saveznoj državi Brandenburg

Petitioner
4 supporters 4 in European Union

Collection finished

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositeljica predstavke ne slaže se s planovima vlade savezne države Brandenburg o kurikularnim promjenama u državnim školama, kojima bi se ozbiljno ugrozila upotreba donjolužičkosrpskog/vendskog jezika u nastavi. Ona navodi da je donjolužičkosrpski/vendski jedan od najugroženijih jezika u Europi. Podnositeljica predstavke traži potporu u utvrđivanju sukladnosti planova vlade savezne države Brandenburg s Poveljom Europske unije o temeljnim pravima i sa zabranom diskriminacije. Navodi i da nema održivog plan za budućnost lužičke regije nakon ukidanja djelatnosti rudarenja lignita, što će rezultirati ograničenim mogućnostima zaposlenja za mlade, koji će stoga teško moći aktivno doprinositi očuvanju i zaštiti lužičkosrpskog jezika i identiteta.

Link to the petition

Image with QR code