от името на Bancs Publics, относно одобрението и финансирането на аквапарк Epervière във Valence-Drôme (Франция)

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Настоящата петиция се отнася за аквапарк Epervière, който е бил открит в края на 2019 г. и за който вносителят на петицията твърди, че е в нарушение на правото на ЕС. Съгласно Директива 2011/92/ЕС относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда и Директивата за качеството на въздуха (2008/50/ЕО) строителството на спортно съоръжение или съоръжение за отдих като аквапарк не следва да се разрешава в непосредствена близост (в рамките на по-малко от 70 метра) до източник на значителни емисии за агломерацията (а именно магистрала А7). Вносителят на петицията изразява и опасения относно финансирането на проекта, като твърди, че той не отговаря на условията за публична подкрепа съгласно законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, тъй като услугата, която предоставя, не представлява услуга от общ икономически интерес по силата на съдебното решение по делото Altmark. В своя доклад от 4 октомври 2019 г. Сметната палата на Auvergne-Rhône-Alpes също констатира, че се оказва, че 98,5% от аквапарк Epervière са били финансирани с използване на публични средства, без никакво частно участие, макар че е било подписано споразумение за концесия с частното дружество SPIE Batignolles. Вносителите на петицията представят въпроса на вниманието на комисията по петиции, за да може тя да предприеме последващи действия пред Европейската комисия и френските органи.

Link to the petition

Image with QR code