Kterou předložil(a) B. C. (Francie) jménem sdružení „Veřejné lavičky“ (Bancs Publics) ohledně udělení souhlasu a financování akvaparku Epervière ve Valence-Drôme (Francie)

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Tato petice se týká akvaparku Epervière, který zahájil provoz na konci roku 2019 a o němž předkladatel petice tvrdí, že porušuje právo EU. Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/92/EU o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí a směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/50 o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu by vybudování sportovního nebo rekreačního zařízení, jako je např. akvapark, nemělo být povoleno v bezprostřední blízkosti (méně než 70 metrů) od významného zdroje emisí pro aglomeraci (zde konkrétně dálnice A7). Předkladatel rovněž zpochybňuje financování tohoto projektu a uvádí, že neměl na základě antimonopolního práva EU nárok na veřejnou podporu, neboť služba, již poskytuje, neodpovídá některému z obecných hospodářských zájmů podle rozsudku ve věci Altmark. Účetní dvůr regionu Auvergne-Rhône-Alpes dále ve své zprávě ze dne 4. října 2019 shledal, že 98,5 % akvaparku Epervière bylo zřejmě financováno z veřejných zdrojů, bez jakéhokoli soukromého příspěvku, ačkoli byla koncesní smlouva podepsána se soukromým podnikem SPIE Batignolles. Předkladatel petice o tom informuje Petiční výbor, který tak může na tento problém upozornit Evropskou komisi a francouzské orgány.

Link to the petition

Image with QR code