Außenpolitik

O väčšej angažovanosti EÚ v Kosove a Srbsku a o zabránení výmenám územia medzi týmito dvoma krajinami

V. O.
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

Predkladateľ petície vyzýva EÚ, aby podporovala politiku demokracie a lepšie oddelenie právomocí v Kosove a zvýšila svoje sprostredkovateľské úsilie medzi Srbskom a Kosovom. Odsudzuje najmä výmenu územia, o ktorom rokovali len osobitný zástupca USA a Srbsko, pričom využili mocenské vákuum v Kosove, ktoré vyvolala kríza spôsobená ochorením COVID-19, a následné hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde. Predkladateľ petície upozorňuje na ničivé následky – smrť tisícov civilistov, etnické čistky, genocídu, masakre, masové vysídľovanie, masové znásilňovanie a zločiny proti ľudskosti – ktoré v minulosti viedli k územným zmenám na Balkáne. Vyzýva preto EÚ, aby dodržiavala ciele spoločnej zahraničnej politiky EÚ stanovené v článku 21 ods. 2 Zmluvy o EÚ a zabránila územným zmenám.

Thank you for your support, V. O.

openPetition international