Environment

εξ ονόματος της Συμμαχίας Λιμένα του Κορκ για Ασφαλές Περιβάλλον (CHASE), σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ιρλανδία

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Η αναφέρουσα καταγγέλλει ότι, σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία περί χωροταξίας, οι τοπικές κοινότητες δεν διαθέτουν δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναφορικά με τα σχέδια χωροταξίας για σημαντικά έργα υποδομής (αναφέρονται ως SID) που δύνανται να έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παραβιάζοντας έτσι τη Σύμβαση του Aarhus και την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Σύμφωνα με την αναφέρουσα, υφίστανται πολλά μεγάλα εμπόδια για την επαρκή συμμετοχή του κοινού: το κοινό είναι πλήρως αποκλεισμένο από την υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης προ του σχεδιασμού· τα χρονικά πλαίσια για αποτελεσματική συμμετοχή δεν επαρκούν και είναι άνισα σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις οικοδομικές επιχειρήσεις· τα οικονομικά κόστη για την υποστήριξη της συμμετοχής της κοινότητας στο στάδιο του σχεδιασμού είναι επαχθή και δυσανάλογα· το μόνο διαθέσιμο μέσο είναι μια κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία δικαστικού ελέγχου (ενώ δεν είναι δυνατός ο διοικητικός έλεγχος)· και οι οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν επανειλημμένως την ίδια αίτηση μέχρι αυτή να περάσει χωρίς αμφισβήτηση λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Επιπλέον, η αναφέρουσα διατείνεται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επιχειρεί να ορθώσει πρόσθετα εμπόδια στη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβασή του στη δικαιοσύνη, μειώνοντας στο μισό το τρέχον χρονικό περιθώριο για τις προσφυγές και επιβάλλοντας επιπρόσθετα κριτήρια καταλληλότητας για τις ΜΚΟ που επιθυμούν να εκκινήσουν διαδικασίες δικαστικού ελέγχου.

Link to the petition

Image with QR code