Environment

V mene Cork Harbour Alliance for a Safe Environment (CHASE), o účasti verejnosti na rozhodovacom procese v oblasti životného prostredia v Írsku

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľka petície sa sťažuje, že podľa írskeho práva v oblasti plánovania majú miestne komunity nedostatok včasných a účinných príležitostí zúčastniť sa na rozhodovacom procese v súvislosti so žiadosťami o plánovanie týkajúcimi sa kľúčového rozvoja infraštruktúry, ktorý bude mať s najvyššou pravdepodobnosťou výrazný vplyv na životné prostredie, čo je v rozpore s Aarhuským dohovorom a právom EÚ v oblasti životného prostredia. Domnieva sa, že je niekoľko zásadných prekážok, ktoré bránia primeranej účasti verejnosti: verejnosť je úplne vylúčená z procesu povinných konzultácií v štádiu predchádzajúcom plánovaniu; časové rámce na umožnenie účinnej účasti sú nedostatočné a nevyvážené v porovnaní s tými, ktoré sa uplatňujú na developerov; finančné náklady na podporu účasti komunity vo fáze plánovania sú zaťažujúce a neúmerné; jediným dostupným opravným prostriedkom je nákladný a časovo náročný proces súdneho preskúmania (administratívne preskúmanie nie je možné); a možnosť, aby developer opakovane predložil tú istú žiadosť, až kým sa pre nedostatok finančných prostriedkov schváli. Okrem toho predkladateľka tvrdí, že írska vláda sa snaží vytvárať ďalšie prekážky brániace účasti verejnosti a prístupu k spravodlivosti tým, že skrátila súčasnú lehotu na podávanie odvolaní o polovicu a stanovila dodatočné kvalifikačné kritériá pre mimovládne organizácie, ktoré chcú vzniesť námietky v rámci súdneho preskúmania.

Link to the petition

Image with QR code