εξ ονόματος της Ομάδας υποστήριξης της λετονικής κοινότητας πολιτών τρίτης ηλικίας της Ιρλανδίας, σχετικά με λετονούς συνταξιούχους που ζουν στην Ιρλανδία

Petitioner
3 supporters 3 in European Union

Collection finished

3 supporters 3 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα υποστηρίζει ότι οι λετονοί συνταξιούχοι που ζουν στην Ιρλανδία επιβαρύνονται δυσανάλογα, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα άτομα που διαμένουν μόνιμα εκτός της Λετονίας πρέπει να υποβάλουν αίτημα για τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξής τους, συνοδευόμενο από έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο συνταξιούχος είναι εν ζωή.Αυτή η διοικητική επιβάρυνση, η οποία συνεπάγεται υψηλό κόστος, αποτελεί, κατά την άποψη του αναφέροντος/της αναφέρουσας, παραβίαση της αρχής της ισότητας η οποία προβλέπεται στο άρθρο 20 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα υποστηρίζει ότι το κόστος ενός συμβολαιογραφικού πιστοποιητικού κυμαίνεται μεταξύ 100 και 250 ευρώ κατ’ έτος και το τέλος έκδοσης του πιστοποιητικού στην πρεσβεία της Λετονίας ανέρχεται στα 80 ευρώ. Το εν λόγω κόστος είναι δυσανάλογο του ποσού της σύνταξης που χορηγείται τελικά από το λετονικό κράτος. Επίσης, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης για να φτάσουν στην πρεσβεία ή ακόμα και να απολέσουν έσοδα, εάν εξακολουθούν να εργάζονται (στην Ιρλανδία).Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα διερωτάται για την ανάγκη ύπαρξης της εν λόγω υποχρέωσης, καθώς οι αρχές θα μπορούσαν να ανατρέξουν σε διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων στην ΕΕ.

Link to the petition

Image with QR code