Zusammenleben

EU rendőreinek szociális jogairól, a sztrájkhoz való jogukról, valamint egészségi és biztonsági körülményeikről

European Confederation of Police
31 Supporters 31 in European Union
  1. Launched 20/01/2020

A petíció benyújtója aggodalmát fejezi ki, mivel úgy véli, hogy a rendőrök bizonyos szociális jogai nem érvényesülnek. A petíció benyújtója azt állítja, hogy számos uniós tagállam korlátozza, vagy akár megtagadja a rendőrök alapvető jogait, például a véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezés és az egyesülés szabadságához való jogot, a kollektív tárgyaláshoz és fellépéshez való jogot, valamint a munkavállalók tájékoztatáshoz és konzultációhoz való jogát. Kifejezetten megemlíti a spanyol, portugál és ír rendőrséget, ahol korlátozzák a rendőrök szakszervezetekhez való csatlakozását és azokon belüli tevékenységét. A petíció benyújtója szerint a sztrájkhoz való jogot érintő korlátozásokat szűken kellene értelmezni, és azt állítja, hogy a tagállamok nem fejtettek ki egyetlen nyomós okot sem arra nézve, miért kifejezetten tilos a sztrájk a rendőrök számára. Azt is állítja továbbá, hogy a rendőrök számára nem biztosítottak ugyanazok az egészségügyi és munkavédelmi jogok, amelyek a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló 89/391/EGK tanácsi irányelv rendelkezései értelmében más munkavállalókat megilletnek. Elmondása szerint a rendőröknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan specifikus, munkával összefüggő megbetegedések, mint a depresszió, a poszttraumás stressz-zavar és a stressz, ezenkívül aggodalmát fejezi ki a megfelelő felszerelés és képzés hiányával kapcsolatban is. A petíció benyújtója azt javasolja, hogy a rendőröket minden releváns, a munkavállalók védelméről szóló jogszabályba foglalják bele (89/391/EGK irányelv, valamint 2009/104/EK irányelv), és hogy kimondottan a rendőrökről szóló uniós jogszabályok elfogadására van szükség.

Thank you for your support, European Confederation of Police