Environment

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatel je znepokojen, tím, že byla ve španělské obci O Porriño zjištěna přítomnost lindanu, rakovinotvorné chemické sloučeniny, která se dříve běžně vyskytovala v insekticidech. Zhruba před šedesáti lety vyráběla v této oblasti lindan jedna soukromá společnost, která ho vyprodukovala více než tisíc tun a nepostarala se o jeho náležitou likvidaci. Tato oblast je nyní obytná a předkladatele znepokojuje zdravotní riziko, kterému je obyvatelstvo této oblasti vystaveno vzhledem k tomu, že lindan je ve většině zemí EU zakázán. Předkladatel tvrdí, že úřady nepodnikly nic pro uplatnění tohoto zákazu. Vyjadřuje rovněž znepokojení nad znečištěním v řece Louro, která obcí O Porriño protéká. Vyzývá evropské orgány, aby chránily region tím, že zajistí, aby španělské orgány provedly šetření týkající se přítomnosti lindanu v dané oblasti a zavedly akční plány v souladu s požadavky rámcové směrnice o vodě s cílem odstranit nebezpečné látky. Předkladatel rovněž požaduje, aby byly stanoveny určité limity pro přítomnost hexachlorcyklohexanu (HCH) ve vodě určené k lidské spotřebě, a žádá Evropskou komisi, aby navrhla právní předpisy týkající se ochrany půdy.

Link to the petition

Image with QR code