W imieniu Wspólnoty Wietnamskich Uchodźców w Europie, w sprawie łamania praw człowieka i umów o wolnym handlu między UE a Wietnamem

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający(-a) petycję twierdzi, że Wietnam narusza prawa człowieka i nie akceptuje międzynarodowych norm pracy ustanowionych przez MOP. Wiele organizacji pozarządowych informuje o poważnych naruszeniach praw człowieka w Wietnamie. W związku z tym składający(-a) petycję postuluje dokonanie przeglądu i zawieszenie weryfikacji umowy o wolnym handlu między UE a Wietnamem, dopóki rząd wietnamski nie zrealizuje wniosków wymienionych w piśmie z dnia 17 września 2018 r., podpisanym przez 32 parlamentarzystów europejskich, do Frederiki Mogherini i komisarz Cecilii Malmström. Wnioski te obejmują ratyfikację konwencji MOP nr 87 (dotyczącej wolności związkowej i ochrony praw związkowych), nr 98 (dotyczącej stosowania zasad prawa organizowania się i rokowań zbiorowych) i nr 105 (o zniesieniu pracy przymusowej) oraz uwolnienie więźniów politycznych. Według składającego (składającej) petycję rząd wietnamski powinien również usunąć art. 109, 116, 117, 118 i 331 swojego kodeksu karnego, zapewnić zgodność z Międzynarodowym paktem praw obywatelskich i politycznych (MPPOiP), uchylić art. 74 i 173 kodeksu postępowania karnego i zmienić ustawę w sprawie cyberbezpieczeństwa, aby zapewnić zgodność z międzynarodowymi standardami praw człowieka. Składający(-a) petycję wzywa UE do przyjęcia zdecydowanie bardziej stanowczego i jednoznacznego stanowiska w sprawie środków przeciwdziałania bieżącym naruszeniom praw człowieka w Wietnamie i do stosowania sankcji w przypadku takich naruszeń.

Link to the petition

Image with QR code