W imieniu stowarzyszenia Ditaubi, w sprawie nieuczciwej konkurencji podatkowej ze strony Niderlandów i innych państw członkowskich

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Stowarzyszenie, do którego należy składający(-a) petycję, skarży się na rosnącą popularność indywidualnych interpretacji podatkowych, znanych też jako uprzednie porozumienie cenowe (APA), na mocy których przedsiębiorstwa wielonarodowe osiągają porozumienia z organami podatkowymi danego państwa w sprawie sposobu opodatkowania w danym okresie w celu zapłaty niższych podatków. W szczególności sygnatariusze obawiają się, że w niektórych państwach członkowskich, przede wszystkim w Niderlandach, mogą powstać raje podatkowe, przez co przedsiębiorstwa wielonarodowe nie będą płacić podatków w państwie (państwach), w których uzyskały dochody. Sygnatariusze powołują się na szacunki dotyczące niderlandzkiego „dumpingu podatkowego”, powodującego szkodę dla innych państw członkowskich, w wyniku którego te ostatnie mogłyby stracić do 9,2 mld EUR dochodów podatkowych, a szacowane straty w przypadku Włoch sięgają kwoty 1,38 mld EUR. W związku z tym składający petycję wzywają do uznania takich indywidualnych interpretacji podatkowych za niezgodne z prawem w strefie euro, do nakładania surowych kar na państwa członkowskie, które nie będą stosować się do przepisów, i do zwrotu poniesionych strat.

Link to the petition

Image with QR code