Traffic & transportation

W imieniu „Plataforma por el Ferrocarril Directo Madrid-Aranda-Burgos línea 102”, w sprawie ponownego otwarcia linii kolejowej Madryt-Aranda-Burgos w Hiszpanii

Petitioner
3 supporters 3 in European Union

Collection finished

3 supporters 3 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się, że linia kolejowa między Madrytem, Arandą i Burgos, która została otwarta w 1968 r., od ośmiu lat jest zamknięta dla transportu towarowego. Utrzymuje on, że ADIF, hiszpański zarząd infrastruktury kolejowej, nie przeprowadził odpowiednich badań, i wzywa, aby linia, która stanowi istotne połączenie między regionem Kastylia-León i Madrytem, była traktowana jako priorytet na szczeblu europejskim (tj. część korytarza E-5, który przebiega od Zjednoczonego Królestwa do Algeciras). Wzywa on do wykorzystania kolei do zwiększenia transportu towarowego między Algeciras i Irún, jako że zaledwie 3 % z 768 mln ton towarów przewożonych rocznie między Algeciras, Madrytem i Irún jest obecnie transportowane koleją.

Link to the petition

Image with QR code