Environment

V imenu združenja za prerod Craiove, o načrtovanem podaljšanju obratovanja jedrske elektrarne Kozloduy v Bolgariji ,

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Vlagatelj peticije nasprotuje načrtom za podaljšanje dovoljenja za obratovanje reaktorjev 5 in 6 jedrske elektrarne Kozloduy, ki se nahaja v Bolgariji blizu meje z Romunijo. Poziva k nadaljnjemu čezmejnemu presojanju vpliva odlagališča in podaljšanja obratovalne življenjske dobe dveh reaktorjev, da bi tako spoštovali pravico državljanov do obveščenosti in posvetovanja, ki jo predvideva člen 6 Aarhuške konvencije. Vlagatelj peticije trdi, da je v Romuniji na območju jedrske nevarnosti 23 skupnosti, vključno z mestom Craiova, in da dejavnosti elektrarne Kozloduy nanje neposredno vplivajo. Trdi tudi, da je bilo obveščanje romunskega prebivalstva in posvetovanje z njim slabo organizirano ter da pri sprejemanju končne odločitve ni bilo omogočeno pravo sodelovanje niti ni bilo upoštevano nasprotovanje javnosti. Po mnenju vlagatelja peticije so romunske oblasti izrazile pripravljenost na čezmejno presojanje vplivov na okolje, vendar se je Bolgarija odločila, da enostransko izda dovoljenje.

Link to the petition

Image with QR code