Environment

Bulgáriai Kozloduy atomerőmű működésének tervezett meghosszabbításáról

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

4 supporters 4 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója ellenzi a román határ közelében található bulgáriai Kozloduy atomerőmű 5. és 6. reaktorára szóló működési engedély tervezett meghosszabbítását. Egy hulladéklerakó és a két reaktor működési élettartamának meghosszabbításával kapcsolatos, határokon átnyúló hatástanulmányának megkezdését követeli, ezen keresztül a polgárok tájékoztatáshoz és konzultációhoz való jogának tiszteletben tartását, az aarhusi egyezmény 6. cikkében foglaltaknak megfelelően. A petíció benyújtójának álláspontja szerint 23 romániai település – köztük Craiova városa is – nukleáris kockázatú területen fekszik, és a Kozloduy atomerőmű tevékenysége közvetlen hatást gyakorol rájuk. Állítása szerint a román népesség tájékoztatása és a velük folytatott egyeztetés rosszul szervezett volt, nem tette lehetővé a valódi részvételt, és a végső döntésnél nem vette figyelembe a lakosság ellenkezését. A petíció benyújtója szerint a román hatóságok kifejezték hajlandóságukat egy határokon átnyúló környezeti hatástanulmány elvégzésére, ám Bulgária úgy döntött, hogy egyoldalúan megadja az engedélyt.

Link to the petition

Image with QR code