Animal rights

O voľne žijúcich vtákoch: o ich situácii, love a obchodovaní s nimi

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Predkladateľ petície podáva správu o tom, že z takmer 300 druhov vtákov, ktoré sú v Španielsku chránené, je do určitej miery ohrozené prežitie až 137 druhov. Z toho 36 druhov je ohrozených a situácia ďalších 13 druhov je kritická. Lov, nezákonné obchodovanie s voľne žijúcimi vtákmi, smrteľné nebezpečenstvá ako kolízie alebo zásah elektrickým prúdom, strata alebo degradácia biotopu sú hlavnými príčinami úhynu mnohých vtákov, najmä sťahovavých druhov. Každý rok zahynú v Španielsku tisíce vtákov z dôvodov priamo súvisiacich s ľuďmi. Španielska v dôsledku svojej zemepisnej polohy nesie veľkú zodpovednosť v oblasti ochrany vtáctva: je to územie, ktoré je kľúčová pre prežitie sťahovavých vtákov v Európe. Navyše tu nachádza domov 90 % európskych populácií vtákov - zdochlinárov. Predkladateľ petície odsudzuje porušenia smernice o vtákoch (smernica Európskeho parlamentu a Rady 2009/147/ES z 30. novembra 2009 o ochrane voľne žijúceho vtáctva) a požaduje dôkladné preskúmanie záležitosti, ako aj to, aby sa od španielskej vlády požadovalo zodpovedajúce vysvetlenie s cieľom zaručiť pre voľne žijúce vtáky, a najmä chránené druhy sťahovavých vtákov a vážne ohrozené druhy, skutočnú a prísnu ochranu.

Link to the petition

Image with QR code