Health

A koronavírus oltási igazolás megakadályozása az EU-ban!

Petition is directed to
Európai Unió
283.073 Supporters
Collection finished
  1. Launched March 2021
  2. Collection finished
  3. Prepare submission
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

Meg kell akadályozni a bevezetés előtt álló európai oltási igazolványt vagy igazolást.

Reason

Bizonytalan, hogy a koronavírus vakcinák milyen hatásfokkal és milyen időn keresztül hatásosak, mely önmagában megkérdőjelezi az igazolás létjogosultságát. Ezen túlmenően etikai és adatvédelmi aggályok is felmerülnek az oltási igazolvánnyal kapcsolatban. A WHO állásfoglalásában is kijelenti, hogy az oltási igazolás tervezett bevezetését egyelőre elutasítja.

Az EU Chartájában alapvető jogként szerepel és a legnagyobb etikai értékkel bír a személyek testi épségéhez és – a jelen esetben az oltottak és be nem oltott személyek közötti – egyenlő bánásmódhoz való jog. Az oltási igazolás ezeket a jogokat veszélyezteti, mivel alapvető egyéni alapjog gyakorlását (visszaszerzését) meghatározatlan időre az oltás megtörténtéhez köti. Ezzel az oltással kapcsolatos szabad döntés jogának manipulálása történne meg, amely egyfajta diszkriminációt hoz létre.

Továbbá, mivel az oltási nyilvántartás digitálisan tárolásra kerül, így fennáll a veszélye a személy orvosi adatainak illetéktelen módon történő megszerzésére. Ugyanakkor az oltottsági státusz közvetett módon is illetéktelen kezekbe kerülhet, például a nem oltott személy esetében az utazási társaság által megtagadott repülőgépes utazás a munkáltató tudomására jutva egyértelműsíti a munkaadó számára a munkavállaló oltottsági státuszát.

Források:

https://www.tagesschau.de/ausland/corona-impfpaesse-who-101.html

https://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_en.pdf

https://taz.de/Datenschuetzer-ueber-digitalen-Impfpass/!5755994/

Thank you for your support, Murcsó Károly from Budapest
Question to the initiator

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now

openPetition international