Wake up Europe! Działajmy, aby strzec demokratycznego projektu europejskiego

Pierre GALAND
Komisja Europejska
The petition was withdrawn by the petitioner
  1. Launched 2015
  2. Collection finished
  3. Submitted
  4. Dialogue
  5. Failed

This is an European Citizens' Initiative.

forwarding

Aktem prawnym, którego organizatorzy inicjatywy domagają się od Komisji Europejskiej, jest zwrócenie się do Rady, by ta zajęła stanowisko w sprawie sytuacji na Węgrzech, na mocy artykułu 7 Traktatu o Unii Europejskiej (TUE), z myślą o tym, aby chronić wartości europejskie określone w art. 2 TUE. Od chwili objęcia rządów w 2010 r., rząd Viktora Orbána podjął cały szereg działań, które są wymierzone w demokrację, mają charakter ksenofobiczny i kłócą się z fundamentalnymi zasadami państwa prawa. Sytuacja ta może narazić na szwank projekt Unii Europejskiej określony w artykule 2 TUE. Ponadto obserwując niedopuszczalne traktowanie migrantów przez władze węgierskie, można się obawiać, że tego rodzaju praktyki rozszerzą się na inne państwa członkowskie, których kultura demokratyczna zrodziła się niedawno i jeszcze się nie umocniła.

Thank you for your support, Pierre GALAND

openPetition international