Handelspolitik

W sprawie zarzutu braku możliwości rejestracji rekreacyjnych jednostek pływających zbudowanych przed przyjęciem dyrektywy 94/25/WE

F. G.
  1. Launched October 2019

Składający petycję skarży się, że nie może zarejestrować w Rumunii rekreacyjnej jednostki pływającej, ponieważ łódź nie posiada certyfikatu zgodności. Twierdzi on, że jego jacht został zbudowany w 1979 r. we Francji w okresie, w którym dyrektywa 94/25/WE jeszcze nie obowiązywała i nie istniał wymóg prawny w odniesieniu do takiego certyfikatu. Składający petycję wzywa do zmiany dyrektywy 94/25/WE, ponieważ uniemożliwia ona właścicielom starszych rekreacyjnych jednostek pływających ich rejestrację we właściwych organach.

Thank you for your support, F. G.