Soziales

W sprawie ogólnounijnej karty osoby niepełnosprawnej

P. T.
  1. Launched 24/02/2020

Składający petycję wyraża poparcie dla unijnych ulg dla osób niepełnosprawnych podobnych do ulg przysługujących w Niemczech obywatelom niemieckim posiadającym kartę osoby o wysokim stopniu niepełnosprawności. Przedstawia trzy możliwości: kartę osoby o wysokim stopniu niepełnosprawności ważną we wszystkich państwach członkowskich UE niezależnie od miejsca jej wydania; albo, jako alternatywę, wprowadzenie standardowej karty osoby o wysokim stopniu niepełnosprawności wzorowanej na karcie niemieckiej, gdzie każde państwo członkowskie mogłoby wyznaczyć własne kryteria; lub wprowadzenie standardowej ogólnounijnej karty osoby o wysokim stopniu niepełnosprawności.

Thank you for your support, P. T.