W sprawie niestosowania przez sądy w Bułgarii zasady nadrzędności prawa Unii Europejskiej w związku z dyrektywą Rady 93/13/EWG

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się, że sądy w Bułgarii nie stosują zasady nadrzędności prawa Unii Europejskiej. Składający petycję twierdzi, że ustawodawstwo bułgarskie zawiera przepisy sprzeczne z dyrektywą Rady 93/13/EWG w sprawie nieuczciwych warunków w umowach konsumenckich, z art. 47 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej i z zasadą efektywności. Uważa on, że w Bułgarii dochodzi do naruszeń przy stosowaniu procedur nakazów i egzekucji sądowych, zapisanych w bułgarskim kodeksie postępowania cywilnego, w wyniku czego poszkodowanych jest wielu obywateli Bułgarii. Składający petycję twierdzi, że sądy nie wydają niektórych aktów sądowych, co powoduje wadliwość postępowania już od jego początku. Twierdzi on również, że prawa procesowe dłużników są często naruszane i brak jest nadzoru nad działaniami komorników prywatnych.

Link to the petition

Image with QR code