Administration

W sprawie nieprawidłowości u hiszpańskiego krajowego nadawcy radiowo-telewizyjnego (CRTVE)

Petition is addressed to

0 signatures

Collection finished

0 signatures

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding
This petition is also available in English .

Petition is addressed to: Petitionsausschuss des Europäischen Parlaments

Składający petycję skarży się na obserwowany przez ostatnie dwa lata brak kontroli demokratycznej w zarządzaniu hiszpańskim krajowym nadawcą radiowo-telewizyjnym Corporación de Radio Televisión Española (CRTVE). Składający petycję twierdzi, że działalność CRTVE reguluje ustawa nr 17/2006 z 5 czerwca 2006 r., która stanowi, że CRTVE jest przedsiębiorstwem publicznym, a także określa strukturę zarządzania. Składający petycję podkreśla, że ustawa ta przewiduje między innymi, że CRTVE przysługuje autonomia w zarządzaniu i jest on funkcjonalnie niezależny od rządu oraz „krajowej administracji państwowej”. Ustawa stanowi również, że administrowanie i zarządzanie CRTVE należy do kompetencji zarządu, który wykonuje zwykłe funkcje zarządzania wykonawczego za pośrednictwem prezesa CRTVE, a członkowie zarządu są wybierani przez Parlament (sześciu przez Kongres Deputowanych i czterech przez Senat). Składający petycję informuje, że 22 czerwca 2018 r. rząd hiszpański zastosował dekret królewski z mocą ustawy, by odwołać poprzedni zarząd. Do czasu powołania członków nowego zarządu CRTVE i jego nowego przewodniczącego wyznaczono jednego tymczasowego zarządcę, który będzie odpowiedzialny za administrowanie CRTVE i będzie reprezentował nadawcę przez określony czas do chwili powołania członków zarządu, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pozwoliło to na zorganizowanie otwartego naboru w celu wyłonienia nowego składu zarządu i przewodniczącego. Procedura ta jednak utknęła w martwym punkcie. Składający petycję zwraca się o wezwanie władz hiszpańskich do przestrzegania normalnej praktyki demokratycznej, stosowania się do obowiązujących przepisów oraz do kontynuowania otwartego naboru nowych członków zarządu CRTVE, a także powołania jego prezesa oraz zakończenia procedury.

Link to the petition

Image with QR code