Administration

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Vlagatelj peticije se pritožuje zaradi pomanjkljivega demokratičnega nadzora upravljanja Corporación de Radio Televisión Española (CRTVE – javni zavod španske radiotelevizije) v zadnjih dveh letih. Trdi, da CRTVE ureja Zakon 17/2006 z dne 5. junija 2006, ki določa, da je CRTVE v javni lasti in da ima lastno strukturo upravljanja. Vlagatelj peticije poudarja, da navedeni zakon med drugim določa, da je CRTVE pri svojem upravljanju avtonomen in funkcionalno neodvisen od vlade ter nacionalne državne uprave. Določa tudi, da je za upravo in vodenje CRTVE odgovoren svet direktorjev, ki izvaja svoje običajne izvršne vodstvene funkcije prek svojega predsednika, ki predseduje CRTVE, člane sveta direktorjev pa izbere parlament, in sicer jih šest izbere kongres, štiri pa senat. Vlagatelj peticije navaja, da je 22. junija 2018 španska vlada s kraljevo zakonsko uredbo razpustila prejšnji svet direktorjev. Do imenovanja novih članov sveta direktorjev CRTVE in novega predsednika v skladu z veljavno zakonodajo je bil imenovan en začasni upravitelj, odgovoren za upravo CRTVE in njeno zastopanje v tem omejenem obdobju. S tem je bil zagotovljen čas za javni razpis za izbiro novih članov sveta direktorjev in novega predsednika. Vendar postopek od takrat miruje. Vlagatelj peticije zahteva, naj se španske organe pozove k izpolnitvi običajne demokratične prakse, spoštovanju veljavne zakonodaje ter nadaljevanju in zaključku postopka javnega razpisa za zaposlitev novih članov sveta direktorjev CRTVE in imenovanje njegovega predsednika.

Link to the petition

Image with QR code