W imieniu EU Rights Clinic, w sprawie wdrożenia dyrektywy 2004/38/WE w Szwecji

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję potępia opóźnianie przez szwedzki organ ds. migracji (Migrationsverket) wydawania kart pobytu pochodzącym spoza UE członkom rodziny obywateli UE mieszkających w Szwecji. Według składającego petycję opóźnienie to stanowi naruszenie dyrektywy 2004/38/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie prawa obywateli Unii i członków ich rodzin do swobodnego przemieszczania się i pobytu na terytorium państw członkowskich.W rzeczywistości, chociaż w dyrektywie przewidziano termin sześciu miesięcy na rozpatrzenie wniosków o pobyt, składający petycję twierdzi, że procedura w Szwecji może czasami trwać nawet dwa lata. Opóźnienie to uniemożliwia członkom rodzin, których to dotyczy, wykonywanie ich prawa do pracy i przemieszczania się w obrębie UE.Dlatego składający petycję wzywa Parlament Europejski do zajęcia zdecydowanego stanowiska w tej sprawie; między innymi zwraca się do Komisji Petycji o wydanie sprawozdania z własnej inicjatywy w tej sprawie oraz o przedstawienie Parlamentowi Europejskiemu zwięzłego projektu rezolucji.

Link to the petition

Image with QR code