Ve věci evropského právního statusu pro úředníky zmocněné k výkonu ochranydospělých jedinců

La pétition est adressée à
5 Soutien 5 en Union européenne

Collecte terminée

5 Soutien 5 en Union européenne

Collecte terminée

1. Lancé 2020
  2. Collecte terminée
  3. Préparer la soumission
  4. Dialogue avec le destinataire
  5. Décision

Il s'agit d'une pétition en ligne du Parlement européen.

redirection

Předkladatel petice zdůrazňuje, že ve Francii je pod úřední ochranou přibližně 800 tisíc osob a že podle něj u 75 % z těchto případů dochází v důsledku nesprávného úředního postupu, podvodu, násilí nebo zneužití pravomoci úředníků či orgánů v této oblasti ke zneužití majetku v hodnotě několika milionů ve prospěch zplnomocněného subjektu a ke škodě „chráněných“ osob. Předkladatel rovněž hovoří o selhávajících kontrolních mechanismech, neboť útvary odpovědné za ověřování souvisejících ročních účetních závěrek nemají k dispozici dostatek času ani pracovníků. Příslušný úředník může dospělou osobu v rámci její ochrany zastupovat při určitých úkonech nebo komplexně. Úředníka jmenuje Soudní dvůr poté, co vyslechne stanovisko státního zástupce. Osoba, která má být chráněna, není o tomto postupu informována. Předkladatel dále uvádí, že jmenováním úředníka pro výkon ochrany Soudním dvorem se oslabuje kontrolní činnost ze strany téhož soudu, stejně jako právní předpisy, které mají údajně závažné trhliny a možnosti jejich obcházení jsou značné. Úředník jmenovaný pro výkon ochrany by se měl řídit zásadou řádné péče, ale podle předkladatele tomu tak není. Příslušné orgány údajně systematicky ignorují rodinné příslušníky, kteří na špatný výkon ochrany jejich rodinných příslušníků upozorňují. Předkladatel odkazuje na Listinu základních práv a Úmluvu o lidských právech, neboť se domnívá, že nepochybně dochází k porušení řady osobních práv spojenému s popřením existence chráněné osoby. Předkladatel v této souvislosti vyzývá EU, aby na základě zpráv, které obdržela od jisté nevládní organizace, co nejdříve posoudila možnost vytvořit v celé EU právní status pro osoby zmocněné k výkonu ochrany dospělých osob, a zajistila tak ochranu lidské důstojnosti chráněných osob, která úzce souvisí s jejich zranitelností.

Lien vers la pétition

Image avec code QR

Fiche détachable avec code QR

télécharger (PDF)

Pas encore un argument PRO.

Pas encore un argument CONTRA.

Contribuer à renforcer la participation citoyenne. Nous souhaitons faire entendre vos préoccupations tout en restant indépendants.

Promouvoir maintenant