относно процедурата за продажба на лигнитни централи на DEH SA (гръцката електрическа компания) в Мелити и Мегалополи

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Вносителят на петицията представлява голям брой засегнати лица от процедурата за продажба на две лигнитни централи на DEH SA в Мелити и Мегалополи, както е предвидено в Закон 4533/2018 и свързаните с него решения на Европейската комисия.Вносителят на петицията оспорва по-специално следните аспекти на процедурата и поставя под въпрос съответствието им със законодателството на ЕС в областта на конкуренцията и с други разпоредби. Първо, що се отнася до тръжната процедура: критериите за предварителен подбор и критериите за окончателен подбор, както и оценката на стойността на централите. Второ, въпросът за продажбата на двете лигнитни централи на цена, която не носи печалба на DEH SA по причини, свързани както със структурата, така и с функционирането на гръцкия, а също така и на европейския пазар на електроенергия, както и с оглед на по-широките политически и социални въпроси и въпроси, свързани със заетостта.На трето място, продажбата на лигнитните централи, без да се опазват финансовите интереси на DЕH SA, което в близко бъдеще ще доведе до допълнителни разходи за сметка на потребителите на електроенергия. Освен това, тези и редица други аспекти от решаващо значение за предложената продажба на лигнитните централи не са били предмет на публичен дебат и консултация. Преди приемането на Закон 4533/2018 не беше организирано изслушване на заинтересованите страни и на тези, които имат законен интерес, дори на компетентните публични органи и независимите органи, включително гръцкия енергиен регулаторен орган. От съществено значение е да се отбележи, че горепосочената конкурсна процедура е под прекия контрол и надзор не само на гръцкото правителство, но и на Европейската комисия, която съгласно Закон 4533/2018 носи крайна отговорност за решенията, одобренията и контрола на процедурата през целия срок на действието ѝ. Следователно възниква въпросът дали с тези си действия Европейската комисия надлежно изпълнява своите задачи и отговорности в съответствие с Договорите.

Link to the petition

Image with QR code