Verkehr

W sprawie przyjmowania i uznawania podczas lotów obsługiwanych przez unijne linie lotnicze zwierząt, które zapewniają wsparcie emocjonalne

Guido Serra
  1. Launched 04/04/2020

Składający petycję twierdzi, że aktualnie w UE nie istnieje żaden rodzaj formalnego uznawania zwierząt zapewniających wsparcie emocjonalne. Podczas lotów obsługiwanych przez unijne linie lotnicze zwierząt tych często nie wpuszcza się do kabiny samolotu. Istnieją natomiast przepisy dotyczące psów towarzyszących. Z odmienną sytuacją mamy do czynienia w USA: zgodnie z federalną ustawą o Amerykanach z niepełnosprawnościami zwierzęta zapewniające wsparcie emocjonalne są przyjmowane do kabiny. W UE linie lotnicze mają natomiast możliwość wyboru, czy zezwalają na przewóz tych zwierząt w kabinie samolotu.

Thank you for your support, Guido Serra