Gesundheit

W sprawie ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) ograniczającego osobom z zaburzeniami dostęp do internetu

E. P.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składająca petycję cierpi na zaburzenia neuropsychiatryczne. Ze względu na stan zdrowia musi korzystać – w życiu zawodowym i prywatnym – z poczty elektronicznej, która służy jej również do wymiany informacji medycznych. Składająca petycję podkreśla wady RODO: zgodnie z tym rozporządzeniem przedsiębiorstwa nie mogą udostępniać medycznych danych osobowych za pośrednictwem internetu, co oznacza, że użytkownicy, którzy chcą udostępniać (medyczne) dane osobowe, nie mogą wybrać takiej opcji. Składająca petycję wyraża zaniepokojenie w związku z tą domniemaną luką w przepisach i podkreśla fakt, że dodanie takiej opcji nie ograniczałoby praw obywateli, lecz przeciwnie – rozszerzałoby je.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international