σχετικά με τη μη αναγνώριση των πολωνικών πτυχίων ιατρικής με τον ισχυρισμό ότι δεν συνάδουν με την οδηγία 2005/36/ΕΚ

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Τον Ιανουάριο του 2019, η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση του σημείου 5.1.1 του παραρτήματος V της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως τροποποιήθηκε από την κατ' εξουσιοδότηση απόφαση (ΕΕ) 2019/608 της Επιτροπής, με την οποία επιβάλλονται πρόσθετες απαιτήσεις σε όσους γιατρούς επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Πολωνία. Εκτός από το να είναι κάτοχοι πτυχίου ιατρικής, θα πρέπει επίσης να πληρούν τις εξής δύο πρόσθετες απαιτήσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 24 της οδηγίας: πρέπει να επιτύχουν στις εθνικές εξετάσεις LEK και να πραγματοποιήσουν μετά το τέλος των σπουδών τους πρακτική άσκηση διάρκειας 13 μηνών στην Πολωνία και την πολωνική γλώσσα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πολωνικό Υπουργείο Υγείας και τον πολωνικό ιατρικό σύλλογο, οι ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την αναγνώριση των ιατρικών πτυχίων που εκδίδονται στην Πολωνία είναι οι απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 24 της οδηγία 2005/36/ΕΚ. Ο αναφέρων θεωρεί ότι η παρούσα ερμηνεία της οδηγίας της ΕΕ από την πολωνική κυβέρνηση συνιστά κατάφωρη διάκριση εναντίον αποφοίτων από άλλες χώρες της ΕΕ: λόγω της τροποποίησης του σημείου 5.1.1 του παραρτήματος V, πολλοί διεθνείς φοιτητές από χώρες τόσο της ΕΕ όσο και εκτός της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ιατρικές σπουδές στην Πολωνία, δεν έχουν επί του παρόντος το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του ιατρού ή να λάβουν άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, είτε στην Πολωνία είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Link to the petition

Image with QR code